Pierwsza na rynku publikacja zawierająca szczegółowe omówienie przepisów rozdziału 3a „Opłata od środków spożywczych" ustawy z 11.9.2015 r. o zdrowiu publicznym (t.j. Dz.U. z 2022 r. poz. 1608) wraz z przepisami wykonawczymi.
Opłata od środków spożywczych została wprowadzona od 1.1.2021 r. na mocy ustawy z 14.2.2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów (Dz.U. z 2020 r. poz. 1492) i jest konsekwencją rosnącej wśród społeczeństwa otyłości. Podatek nałożony na wskazane w ustawie towary ma na celu promowanie prozdrowotnych decyzji żywieniowych konsumentów oraz wpłynięcie na producentów słodzonych napojów, aby doprowadzić do zmniejszenia popytu, a w konsekwencji podaży, na szkodliwe dla zdrowia produkty.
Publikacja zawiera szczegółową analizę przepisów ustawy, zarówno w aspekcie prawnym, jak i podatkowym. Dokładne omówienie przepisów pozwala Czytelnikowi uzyskać praktyczną wiedzę dotyczącą charakterystyki opłaty od środków spożywczych, jej cech szczególnych i przewidywanego wpływu na producentów i konsumentów.
W książce omówiono m.in.:
- wysokość opłaty od środków spożywczych;
- podmioty zobowiązane do uiszczenia opłaty;
- wyłączenia od opłaty o charakterze generalnym;
- rodzaje napojów, których wprowadzenie na rynek podlega opłacie;
- obowiązki informacyjne podmiotów zobowiązanych do zapłaty opłaty;
- uzupełniające stosowanie przepisów Ordynacji podatkowej;
- zasady finansowania zadań z zakresu zdrowia publicznego.
Publikacja zawiera odwołanie do najnowszego orzecznictwa. Jest skierowana, przede wszystkim, do praktyków prawa: adwokatów, radców prawnych, sędziów i doradców podatkowych, ale też do producentów napojów i konsumentów zainteresowanych tematyką podatku cukrowego.