Nowość

Promocyjna cena
  • Koszt dostawy od 8,98 zł

Wysyłka w 24 godziny [?]

Zamówienia złożone w dniu roboczym do 14:00 wysyłamy tego samego dnia!

Autor: dr Anna Wilk

Polecane z tym produktem
Inni klienci kupili również
Więcej o książce

Wady oświadczenia woli – wybrane problemy praktyczne. Komentarz praktyczny z orzecznictwem. Kazusy to publikacja, która omawia kompleksowo wybraną problematykę wad oświadczenia woli. Przepisy dotyczące tego zagadnienia znajdują się w ustawie z 23.4.1964 r. – Kodeks cywilny (t.j. Dz.U. z 2018 r. poz. 1025 ze zm.). Autorka skupiła się przede wszystkim na praktycznych aspektach stosowania tych przepisów w związku z tym podstawą niniejszego opracowania jest orzecznictwo sądowe.

Książka została podzielona na dwie części.

Część I. Komentarz praktyczny z orzecznictwem zawiera rozdziały dotyczące:

• braku świadomości lub swobody,
  • pozorności,
  • błędu,
  • podstępu,
  • groźby.

W każdym rozdziale znajduję się także najważniejsze orzecznictwo, zarówno Sądu Najwyższego, jak i sądów powszechnych, dotyczących danego zagadnienia.

Część II. Kazusy to 6 przykładowych zadań/stanów faktycznych wraz z rozwiązaniami dotyczących problemów poruszonych w części I. Odpowiadają one modelowi zadań występujących na egzaminach prawniczych (adwokackim, radcowskim itd.).

Książka stanowi praktyczne kompendium najczęstszych problemów związanych ze stosowaniem przepisów o wadach oświadczenia woli. Autorka podaje analizie problemy pojawiające się w związku z praktycznym zastosowaniem regulacji odnoszącej się do tych wad w świetle aktualnego orzecznictwa.

Pozycja, ze względu na swój praktyczny charakter adresowana jest w szczególności do adwokatów i radców prawnych na co dzień zajmujących się powyższą tematyką, sędziów oraz aplikantów wszystkich zawodów prawniczych.

Szczegóły

Seria: Prawo Sądowe