Opis książki
Opis pełny
Monografia stanowi pokłosie badań prowadzonych w ramach Pracowni Analiz Prawnych na Wydziale Prawa i Ekonomii Uniwersytetu Humanistyczno-Przyrodniczego im. Jana Długosza w Częstochowie.
Praca wpisuje się w aktualny trend prowadzenia interdyscyplinarnych badań naukowych obejmujących różne dziedziny prawa, począwszy od rozważań teoretycznoprawnych, poprzez obszary związane z prawem konstytucyjnym i administracyjnym, a kończąc na szczegółowych zagadnieniach z zakresu prawa gospodarczego i podatkowego. W prezentowanej pracy nie pominięto także istotnych kwestii proceduralnych.
Opracowania zawarte się w monografii mają zróżnicowany charakter, bowiem z jednej strony dotyczą ogólnych zasad ustrojowych w odniesieniu do wolności działalności gospodarczej (w tym w odniesieniu do ograniczeń wprowadzonych w stanie pandemii COVID-19), z drugiej zaś odnoszą się do szczegółowych zagadnień związanych z prowadzeniem i swobodą działalności gospodarczej z perspektywy różnych gałęzi prawa. Argumentem determinującym wybór problemów była ich społeczna doniosłość i użyteczność.
Publikacja została opracowana przez zespół doświadczonych prawników naukowo-dydaktycznych. Wszystkie opracowania eksponują wiedzę, poglądy i analizę istotną z punktu widzenia społeczno-gospodarczego. Monografia stanowi cenną pomoc dla teoretyków prawa i administracji, pracowników administracji publicznej, a także studentów prawa, administracji, ekonomii czy politologii.
Prof. dr hab. Lidia Zacharko
Producentem produktu jest: Wydawnictwo C.H.Beck Sp. z o.o., ul. Bonifraterska 17, 00-203 Warszawa, [email protected], tel. +48 22 311 22 22. Powyższe dane kontaktowe służą konsumentom do składania skarg oraz informowania o problemach związanych z bezpieczeństwem produktu.
Pliki do pobrania
Szczegóły
- Seria: Monografie Prawnicze
- Rok wydania: 2021
- Oprawa: Twarda
- Liczba stron: 360
- Wymiary: 145x205 mm
- Waga: 560 g
- ISBN: 978-83-8235-817-9
- EAN: 9788382358179
- Kod serwisu: 00913900
- Producent: Wydawnictwo C.H.Beck Sp. z o.o.
- Informacje: Bezpieczeństwo produktu