Przedsprzedaż

Dokumentacja RODO w placówkach medycznych

5% taniej
Promocyjna cena 5% taniej
  • 122,55 zł z VAT
    Cena katalogowa: 129,00 zł z VAT
    5% taniej
    Promocyjna cena przed premierą
  • Koszt dostawy od 0 zł!

    Wysyłka w dniu premiery [?]

    Dowiedz się więcej o realizacji zamówień zapowiedzi ›

Redakcja: Aneta Sieradzka, dr Dominika Tykwińska-Rutkowska

Autor: Maciej Gawroński, Michał Kibil, Ilona Kuźniecow, dr Paweł Litwiński, dr Michał Miłosz, dr inż. Robert Mołdach, Izabela Oleksy-Piesik, Monika Wieczorek, dr Wojciech Rafał Wiewiórowski, dr inż. Kajetan Wojsyk

Praktyczny poradnik o dokumentacji w placówce medycznej Przetwarzanie danych osobowych dotyczy wielu sfer ludzkiego życia, jak i towarzyszy każdemu przejawowi aktywności gospodarczej, w tym również polegającej na udzielaniu świadczeń opieki zdrowotnej – dotyczy nie tylko pacjentów, jako beneficjentów świadczeń, ale też pracowników... więcej ›

Promocja
RODO w 15 krokach. Praktyczny poradnik dla przedsiębiorców

Zamawiając ten produkt możesz kupić dodatkowo za 5,00 zł z VAT

RODO w 15 krokach. Praktyczny poradnik dla przedsiębiorców

  • Polecane z tym produktem
  • Inni klienci kupili również
Polecane z tym produktem
Inni klienci kupili również
Więcej o książce

Praktyczny poradnik o dokumentacji w placówce medycznej

Przetwarzanie danych osobowych dotyczy wielu sfer ludzkiego życia, jak i towarzyszy każdemu przejawowi aktywności gospodarczej, w tym również polegającej na udzielaniu świadczeń opieki zdrowotnej – dotyczy nie tylko pacjentów, jako beneficjentów świadczeń, ale też pracowników podmiotów medycznych czy kontrahentów placówek medycznych. Odpowiednia ochrona danych osobowych służy ochronie naszej prywatności – dane osobowe podlegają więc ochronie niezależnie od tego, w kontekście jakiej działalności gospodarczej dochodzi do ich przetwarzania. Nie mniej nabiera większego znaczenia, gdy przetwarzane dane, z punktu widzenia ochrony prywatności, mają szczególne znaczenie – tak, jak w przypadku danych medycznych, czyli danych dotyczących stanu zdrowia.

Ochrona danych osobowych medycznych, z którą w ścisłym związku pozostaje problematyka dokumentacji tej ochrony, uregulowana była pierwotnie w przepisach ustawy z 29.8.1997 r. o ochronie danych osobowych oraz w przepisach szczególnych, jak np. ustawa z 6.11.2008 r. o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta i aktach wykonawczych do niej. Z dniem, 25.5.2018 r., z którym rozpoczęło się stosowanie ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO), stan prawny uległ zmianie. Z tą chwilą zrodziło się wiele problemów o charakterze praktycznym związanych z nową regulacją prawną, a także mitów i przekłamań niesprzyjających poprawnemu jej stosowaniu. Pomocą w tym zakresie jest nasz poradnik, który stanowi jedyną na rynku publikację dla praktyków i pozwoli Ci uniknąć najczęstszych błędów w zakresie prowadzenia dokumentacji ochrony danych osobowych.

Poszczególne rozdziały książki omawiają takie zagadnienia jak: obowiązek informacyjny placówki medycznej względem pacjentów, polityki wewnętrzne ochrony danych osobowych w podmiocie medycznym, ze szczególnym uwzględnieniem analizy ryzyka czy oceny skutków dla oceny ryzyka, poparte przykładami, zakres upoważnień do przetwarzania danych czy praktyczne sposoby zabezpieczania i przetwarzania danych osobowych medycznych. Omówiono również status i zadania Inspektora Ochrony Danych, a ponadto proces zgłaszania naruszeń i system kar nakładanych przez PUODO, istotny z uwagi na kształtujące się pierwsze doświadczenia stosowania RODO.

Niewątpliwym atutem poradnika jest także szczegółowe przedstawienie zasad zabezpieczenia danych medycznych, poparte praktycznymi przykładami.

Najważniejsze atuty publikacji to:

  • liczne przykłady związane z prawidłowym przetwarzaniem szczególnych kategorii medycznych danych osobowych;
  • wzory dokumentów i rozwiązań do zastosowania w jednostkach przetwarzających dane osobowe medyczne;
  • schematy przebiegu postępowania przed Prezesem UODO;
  • omówienie istotnych z uwagi na tematykę poradnika przepisów ogólnego rozporządzenia unijnego o ochronie danych osobowych w kontekście dokumentacji ochrony danych osobowych w placówkach medycznych;
  • uwzględnienie przepisów ustawy z 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych;
  • uwzględnienie aktualnych propozycji kodeksów postępowania dla sektora ochrony danych osobowych;
  • doskonały zespół Autorów, który tworzą osoby z wieloletnią praktyką, specjalizujące się w problematyce ochrony danych osobowych czy prawie nowych technologii, a także blisko współpracujący z podmiotami leczniczymi.

Prawidłowe stosowanie przepisów o ochronie danych osobowych jest szczególnie istotne w jednostkach, które przetwarzają dane wrażliwe, jakimi są dane medyczne. Trzeba pamiętać, że przetwarzanie takich danych zasadniczo jest zakazane. Jedynym wyjątkiem jest przetwarzanie ich w celu ochrony zdrowia, świadczenia usług medycznych lub leczenia przez osoby zawodowo zajmujące się leczeniem. Każda placówka udzielająca świadczeń zdrowotnych powinna być wyposażona w dokumentację ochrony danych osobowych, która jest zgodna z zasadą legalizmu, transparentności i rozliczalności. Dokumentacja powinna zapewniać bezpieczeństwo placówce medycznej, personelowi oraz pacjentom, korzystającym z jej usług.

Dzięki tej publikacji Czytelnik dowie się m.in.:

  • Jak prawidłowo realizować obowiązek informacyjny w placówce medycznej?
  • Jak powinna wyglądać wewnętrzna polityka ochrony danych osobowych w placówkach medycznych?
  • Czy każda placówka powinna posiadać dokument Polityka Ochrony Danych?
  • Na czym polega zasada rozliczności i jak ją wykazać?
  • Co powinien zawierać Rejestr Czynności Przetwarzania?
  • Dlaczego należy posiadać Rejestr Naruszeń?
  • Kiedy i jak zgłosić naruszenie do Prezesa Urzędu Ochrony Danych?
  • Jak informować o monitoringu?
  • Jakich zgód nie należy pozyskiwać od pacjentów?
  • Jakie są obowiązki personelu medycznego na gruncie RODO?
  • Czym różni się obowiązek administratora zapewnienia dostępu do dokumentacji medycznej od zapewnienia dostępu do kopii danych?
  • Jak prawidłowo zabezpieczyć dane osobowe zgromadzone w dokumentacji medycznej?
  • Jak przeprowadzić analizę ryzyka dla danych wrażliwych?
  • Jakie są możliwe do zastosowania środki ochrony fizycznej w zakresie bezpieczeństwa danych osobowych?
  • Jak zorganizować systemową ochronę danych osobowych przed nieuprawnionym dostępem do nich oraz nieuprawnioną zmianą ich treści?
  • Jakie zadania ma Inspektor Ochrony Danych w placówce medycznej?
  • Komu nadać nowe upoważnienia do przetwarzania danych osobowych?
  • Za jakie zachowania związane z przetwarzaniem danych osobowych grozi obecnie odpowiedzialność karna?
  • Jakie środki ochrony prawnej przysługują osobie, której dane dotyczą w związku z naruszeniem przez administratora przepisów RODO?
  • Na co zwrócić uwagę przy umowie outsoursingu z Inspektorem Ochrony Danych?
  • Jakiego rodzaju naruszenia przepisów RODO skutkują nałożeniem kary pieniężnej przez PUODO?
  • Jak przebiega postępowanie w sprawie nałożenia kary pieniężnej prowadzone przez PUODO?
  • Co to jest kodeks postępowania dla sektora ochrony zdrowia?
  • Czemu służą kodeksy postępowania?
  • Jakie są skutki zobowiązania się administratorów i podmiotów przetwarzających dane do stosowania kodeksu postępowania?
  • Czym skutkuje zawieszenie, wykluczenie spośród podmiotów stosujących kodeks?
  • W jakim, celu należy ustalać kontekst przetwarzania danych osobowych?
  • Z wykorzystaniem jakich metod analizować ryzyko przetwarzania danych osobowych płynącego z otoczenia?
  • W jakich perspektywach należy analizować zagrożenia dla danych osobowych płynące z otoczenia?
  • Jakie jest miejsce IOD w strukturze organizacyjnej podmiotu leczniczego i w jakich rolach występuje w organizacji w kontekście przetwarzania danych osobowych?
  • Jak postawy i zachowania pracowników wpływają na bezpieczeństwo danych osobowych?
  • Jakie znaczenie mają kompetencje personelu dla zapewnienia bezpieczeństwa danych osobowych?
  • Na czym polega powszechny obowiązek notyfikacji naruszeń ochrony danych osobowych?
  • Czu każde naruszenie przepisów o ochronie danych osobowych stanowi naruszenie ochrony danych osobowych?
  • Na kim ciąży obowiązek zgłoszenia naruszenia organowi nadzoru?
  • Jaka jest treść zgłoszenia naruszenia ochrony danych osobowych?
  • Jak zrealizować obowiązek zawiadomienia osoby, której dane dotyczą o naruszeniu ochrony danych osobowych?
  • Jak realizować obowiązek dokumentowania naruszeń ochrony danych osobowych?

Szczegóły

Premiera: 15 stycznia 2019
Seria: Prawo w praktyce
Rok wydania: 2019
ISBN: 978-83-8158-234-6
Liczba stron: 220
Oprawa: Miękka
Waga: 300 g